nieuws

Scrum stimuleert de ontwikkeling van docenten

Scrum stimuleert de ontwikkeling van docenten

Jan van Rossum schreef een artikelober de groei va docenten, gebaseerd op onderzoek van Hans Vogelzang. Klik hier voor het artikel.

Kintsugi, een andere kijk op Kaizen

Kintsugi, een andere kijk op Kaizen

Jan van Rossum schreef een artikel over perfectionisme in het onderwijs. Klik hier om het artikel te lezen.

Nieuwe open trainingen gepland

Nieuwe open trainingen gepland

Er zijn weer nieuwe open trainingen gepland voor schooljaar ’20-’21.
Klik hier voor de mogelijkheden!

Scrum maakt onderwijs flexibel

Scrum maakt onderwijs flexibel

Verbazend hoe soepel online scrummen eigenlijk gaat…

Corona dwong alle scholen om te sluiten en afstandsonderwijs te organiseren. Hoe zou dat eruit kunnen zien met Scrum? Om Scrum docenten te steunen, maakten we een handleiding en handige materialen. We legden de zelfdeterminatietheorie ernaast en zagen dat Scrum in deze onzekere tijd een belangrijke meerwaarde biedt: een bijdrage aan de sterke behoefte van jongeren aan sociale verbondenheid. En daarna wachtten we met spanning op de eerste ervaringen.

Lees de ervaringen hier

Jubileumactie 5 jaar [email protected]

Jubileumactie 5 jaar Scrum@school

Jubileumactie 5 jaar [email protected]

 • 15 april 2020. Een eerste jubileum in een bijzondere tijd.
  Feest? Een kleintje, via Zoom. Trakteren? Natuurlijk!
  Graag geven we 10% jubileumkorting op al onze trainingen en ontwerpsessies, fysiek en online.Deze korting geldt voor offertes uitgebracht en ondertekend tussen 15 april 2020 en 30 juni 2020.
 • Lees meer

  [email protected], blog Victor Baljeu (scrummende docent bij STC)

  Scrum@home, blog Victor Baljeu (scrummende docent bij STC)

  Victor Baljeu deelt in deze blog zijn ervaringen over het werken met [email protected] met zijn gezin.

  Maatregelen Corona virus

  Maatregelen Corona virus

  MAATREGELEN CORONA VIRUS

  Vanwege het Corona virus worden [email protected] trainingen voorlopig uitgesteld. Dit geldt tot nader bericht.
  Uitgestelde trainingen zullen op een later moment worden ingehaald.
  Graag denken we per telefoon, mail of videoconferentie met u mee.

  [email protected] samen met het Nova College aanwezig op Dé CvI Conferentie 2020 Steek je nek uit! met een workshop ‘Scrum in Real Life onderwijs’.

  Scrum@school samen met het Nova College aanwezig op Dé CvI Conferentie 2020 Steek je nek uit! met een workshop ‘Scrum in Real Life onderwijs’.

  Ook dit jaar is Dé CvI Conferentie dé kans om kennis te delen en collega’s uit de sector te ontmoeten en elkaar te inspireren.

  Het delen van innovatieve ideeën, unieke vernieuwende concepten en creatieve oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen, daar gaat het om bij Dé CvI Conferentie.

  Dé CvI Conferentie 2020 STEEK JE NEK UIT voor Onderwijsvernieuwing & ICT zal plaatsvinden in Emmen op 27 en 28 oktober.

  [email protected] en Studio Tast, specialist in Design Thinking, bundelen hun krachten

  Scrum@school en Studio Tast, specialist in Design Thinking, bundelen hun krachten

  STUDIEDAG DESIGN THINKING
  Studio Tast (Design Thinking specialist in het onderwijs) en [email protected] (partner in Agile onderwijs) bundelen hun krachten tijdens een inspirerende studiedag op 5 maart 2020 in Eindhoven. Deze praktische studiedag is bedoeld voor docenten, teamleiders en schoolleiders met Scrum-ervaring, die Design Thinking willen inzetten als inhoudelijke verrijking van de Scrum Sprints. Na het bijwonen van deze dag neem je nieuwe inzichten, ervaringen, vaardigheden én praktische tools mee terug naar school.

  INSPIRERENDE COMBINATIE
  Door het samenvoegen van de principes van Design Thinking en Scrum kunnen teams in overzichtelijke, concrete stappen een probleem helder definiëren, op een creatieve manier concepten en oplossingen van hoge kwaliteit bedenken en tegelijk hun deadlines halen en zich in elke Sprint verbeteren. De combinatie van Design Thinking en Scrum zorgt voor een sterke verbinding van creativiteit, structuur, zelforganisatie en inspelen op veranderingen.

  Flyer

  Direct aanmelden

  Mediaopleiding van het Nova College gooit het roer om

  Mediaopleiding van het Nova College gooit het roer om

  Vanaf dit jaar werken docenten en studenten van het Nova College in Haarlem scrummend. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan het bovenstaande artikel uit het Haarlems Dagblad van 2 december jl.

  Blog Nicole Smits, directeur Athena onderwijs

  Blog Nicole Smits, directeur Athena onderwijs

  “Voor de zomervakantie heeft Athena voor het eerst contact gehad met Susan (Saris, programmaleider [email protected] for professionals). Susan heeft een korte uiteenzetting gedaan over de methodiek Scrum. Wij waren direct enthousiast. Binnen onze organisatie zijn we geneigd om erg te verzanden in details en hier uitgebreid over te praten. De school heeft een planmatige aanpak nodig met het benoemen van de gewenste resultaten.”

  Lees verder

   

  Conferentie 20 november Wijchen

  Conferentie 20 november Wijchen

  1e landelijke conferentie voor Scrum docenten – Haal meer uit Scrum
  woensdag 20 november 2019 10.00 – 16.00 uur
  De Meshallen in Wijchen

  Dit mag je niet missen! Een conferentie exclusief voor docenten met Scrum ervaring. Ontmoet enthousiaste Scrum collega’s; deel ervaringen en expertise; doordenk veelbelovende onderzoeksresultaten; breng je eigen vragen in; geniet van good practices; wees actief in een keuzeprogramma waar je je vingers bij aflikt. Neem collega’s mee en kom terug op school vol inspiratie, nieuwe ideeën en plannen om nog veel meer uit Scrum te halen. Zelf iets inbrengen of bijdragen? We horen het graag.

  Kosten € 195 pp. Early bird tarief € 175 pp. is geldig tot 1 oktober 2019. LIO met Scrum ervaring € 75 pp.

  Bekijk de film

  Nieuwsgierig naar het programma? Zie flyer.

   

  Het Scrum effect

  Het Scrum effect

  Biologiedocent Marjan Luinstra was niet tevreden over de resultaten van samenwerkingsopdrachten. Daarom liet ze haar TL-leerlingen werken met Scrum. Het Scrum effect volgens Marjan: veel betere eindverslagen, geen onvoldoendes en gemiddeld een punt hoger op het tentamen!

  Lees verder over het scrum effect

  Eerste lichting ScrumAssessoren gestart

  Eerste lichting ScrumAssessoren gestart

  De eerste lichting ScrumAssessoren is gestart met hun opleiding. Nog dit voorjaar zullen de eerste leerlingen uit hun handen een officieel [email protected] certificaat ontvangen.

  Een ScrumAssessor is gelicenseerd om leerlingen/studenten te certificeren met een [email protected] certificaat. Met dit certificaat bewijzen leerlingen dat zij Scrum begrijpen, kunnen samenwerken in een team, kunnen reflecteren op hun functioneren en in kleine stapjes kunnen verbeteren.
  Het certificaat heeft waarde bij de toelating tot een vervolgopleiding of het zoeken naar een baan.
  De gecertificeerde leerlingen worden – als zij dit willen – opgenomen in een openbaar Register.

  Voor leerlingen bestaat de certificering uit een instapcheck, een portfolio met bewijsmateriaal en reflecties en een individueel assessment gesprek.

  Meer over deze opleiding

  Conferentie 10 april Utrecht

  Conferentie 10 april Utrecht

  Al gehoord van Scrum? Benieuwd of Scrum meerwaarde biedt voor uw school? Ontdek zelf de kracht van Scrum in de klas en Scrum voor uw team.

  Conferentie ‘De impact van Scrum in het onderwijs
  Woensdag 10 april 2019
  Muntgebouw Utrecht

  Met inspirerende keynotes, actieve game, ervaringsgerichte ScrumXperiences, onderzoeksresultaten en gesprekken met scrummende jongeren en docenten. Voor het actuele programma verwijzen wij u naar de flyer,het aanbod van de ervaringsgerichte ScrumXperiences en de keynote van Hans Vogelzang: Scrum werkt

  Het early bird tarief is geldig tot 1 maart. Schrijf direct in.

  Scrum brengt prettiger, effectiever en succesvoller werken ook voor uw school binnen handbereik. Met Scrum realiseert u:
  • eigenaarschap en zelforganisatie
  • minder stress en werkdruk
  • meer (leer)opbrengsten en plezier.

  Voor leerlingen en studenten, docenten en MT.

  NVOX: Formatief toetsen

  NVOX: Formatief toetsen

  [email protected] reguleert en structureert formatief toetsen. NVOX wijdt er een artikel aan: Formatief toetsen draagt bij aan diepgaand leren (februari 2019).

  Lees het artikel.

  Vives: Scrum in het Onderwijs

  Vives: Scrum in het Onderwijs

  Scrum in het onderwijs? Natuurlijk.

  Vives wijdt er een artikel aan: Waarom je Scrum ook kunt inzetten in het onderwijs (sep 2018).

  Lees het pdfartikel.

  De impact van Agile op jongeren

  De impact van Agile op jongeren

  Op 11 oktober as. organiseert het Agile Consortium Nederland haar jaarcongres op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Het thema is ‘De impact van Agile’ en het evenement biedt een uitnodigend programma met bekende keynote sprekers, leerzame parallelsessies en terugkoppelingen uit de diverse werkgroepen.

  Ellen Reehorst en Susan Saris, beide programmaleider en trainer bij [email protected], geven een workshop met als onderwerp: ‘Van school met een Agile mindset – de impact van Agile op jongeren’. Hun workshop gaat over vragen als: – Hoe werkt [email protected] en wat zijn de belangrijke verschillen met Scrum? – Wat levert het extra op, naast de al bekende opbrengsten van Agile werken? – Wat zijn de benefits voor het bedrijfsleven? – Wat is het belang van een Agile mindset voor jongeren?

  Ledenkorting voor onze cursisten en bij [email protected] betrokken schoolleiders. Vink bij inschrijving ‘lid van [email protected]’ aan.

  Team Ubbo Emmius & Scrum vlogs

  Team Ubbo Emmius & Scrum vlogs

  We zijn trots dat we sponsor mogen zijn van het allerjongste team dat deelneemt aan de Shell Ecomarathon: Team Ubbo Emmius 2018. Technasium leerlingen uit Stadskanaal bouwen een zo duurzaam mogelijke auto en regelen zelf de financiering, de publiciteit en de reis. In juli willen ze het in Londen opnemen tegen teams van Technische Universiteiten uit allerlei landen. Scrum Master Joyce, die ook de coureur zal zijn: ‘We hebben Scrum echt nodig om overzicht te houden in dit complexe project.’

  Gaan ze alle tests voor Londen halen? Lukt het om de auto aan de start en aan de finish te krijgen? Volg het team via hun korte vlogs waarin ze telkens ook een aspect van Scrum belichten.

  See you at BETT in London?

  See you at BETT in London?

  January 24 – 27 2018 you could have met us, together with our English partners, at BETT in London.In our stand we had a lot of inspiring conversations with teachers and schoolleaders from all over the world. Visitors found it inspiring to find powerful didactics among all technical gadgets and robotics. A special thank to Joyce Tunnissen (16), who joined our team at BETT. Joyce is Scrum Master of a Technasium team at her school (Ubbo Emmius Stadskanaal, NL) and an enthusiastic [email protected] ambassador.

  Interested? Join our international pdfSummer School

  Leraar 24 publiceert Scrum filmpje

  Leraar 24 publiceert Scrum filmpje

  Op Leraar 24 is een actueel Scrum filmpje gepubliceerd. Technasium leerlingen van rsg Simon Vestdijk werken met Scrum aan een opdracht van de Gemeente Harlingen. Hun docent Jonne Muller vertelt over de opbrengsten van Scrum. Bekijk het filmpje

  ScrumDocs gefeliciteerd!

  ScrumDocs gefeliciteerd!

  [email protected] feliciteert de eerste ScrumDocs met het afronden van hun opleiding: Jane Brinkers (Stadslyceum Werkman), Ellen Bouman (Staring College), Hansje Brandsma (De Nieuwe Havo), Erny Lubben (Canisius College), Ine Sijbers (Isendoorn College), Hilke van de Velden (Fioretti College), Esther Velner (Baudartius College), Francine Quittner (Noorderpoort).

  Felicitaties ook voor deze scholen. Want met hun ScrumDoc hebben zij iemand in huis die Scrum levend en gezond houdt, zichtbaar maakt en zorgt voor borging. ScrumDocs werken daarvoor nauw samen met hun Product Owner uit de schoolleiding.

  Manifesto voor Agile Onderwijs

  Manifesto voor Agile Onderwijs

  Inspecteur VO Anne Bergsma doet iets geks: hij neemt op de conferentie 2017 het gloednieuwe Manifesto voor Agile Onderwijs in ontvangst. Lees erover in zijn blog. Bekijk de toelichting van de inspectie over succesfactoren voor differentiatie? en het Scrumfilmpje dat op verzoek van de inspectie gemaakt is in Burgum.

  RTL filmt Scrum op Nieuwe Havo

  RTL filmt Scrum op Nieuwe Havo

  Onlangs op RTL4 en RTL 5: [email protected] op De Nieuwe Havo in Amsterdam. Wiskunde docent Hansje Brandsma en haar leerlingen vertellen wat Scrum hen oplevert. Bekijk het filmpje.