Do the Retro (gastblog Gera Bosch)

Retro Zeilboot compressor

Gera Bosch werkte tijdens het schrijven van deze blog als docent op ROC Landstede

Wellicht krijg je nu het beeld van een bruin-geel behang op je netvlies? Of klinkt nu het nummer ‘Do the Hustle’ van McCoy je in de oren? Nee, we hebben het hier over een belangrijk onderdeel uit de Scrum-methode: de Retrospective. Bij de Retro blik je samen terug over hoe je hebt gewerkt in je team de afgelopen Sprint. Oftewel: watskeburt? De Retro geeft je inzicht en vertrouwen voor een volgende samenwerking en aanpak. Dit terugblikken over het hoe kan op diverse manieren. Twee waar je fijne energie van krijgt heb ik voor jou geselecteerd.

1. Ren je rot. Maak in een grote ruimte twee ver uiteen liggende punten: Eens en Oneens. Laat je teamgenoten doormiddel van stellingen hun keuze maken. Eens of Oneens? Ren naar je plek van keuze. Een Retro waarbij je conditie ook aandacht krijgt.

2. Zeilboot. Visualiseer op een groot vel papier een zeilboot met de wind in de zeilen en het anker op de bodem. In de verte zijn er rotsen te zien. Vraag je teamgenoten: wat geeft de boot vaart? Wat houdt de boot tegen? De groep geeft antwoorden door post-its met een korte opmerking op de juiste plek te positioneren. Bij esthetische/ energieke zeilboten zou ik ervoor kiezen deze een mooi plekje te geven in de werkruimte als reminder voor een mooie workflow.

In het boek Scrum voor Dummies staan er nog veel meer: de Fishbowl, Happiness metric, Remember the Future. Wekken deze titels bij u ook enige nieuwsgierigheid? Ons team, Media Academy van ROC Landstede in Zwolle, kwam op het spontane idee de Talking Stick te gebruiken tijdens de Retro. Effect: je voelt rust wanneer je de stick in je hand krijgt en volledige aandacht van je teamgenoten.

Do the Retro vooral op een actieve en inspirerende manier. Zo krijgt een ieder zin in de volgende cyclus van Scrum. Retromuziek op de achtergrond is altijd een aanrader! (tekst en tekening Gera Bosch)