Scrum (gastblog Jasmijn & moeder)

PWS Scrumbord Jasmijn en Eveline

Jasmijn Kwakkelaar was leerling van het Baudartius College Zutphen. Ze haalde naast haar havodiploma ook een Scrum@school certificaat. Petra van den Berg is de moeder van Jasmijn.

HAVO 4 - kennismaking met Scrumatschool
Ik heb Alexander Muntjewerf als economiedocent gekregen toen ik naar havo 4 ging. Hij gaf anders les dan zijn collega’s. Hij gaf les met behulp van Scrumatschool. In het begin snapte ik er weinig van, maar gaande weg zag ik steeds meer de voordelen. De Economieles was niet meer alleen uit het boek. Het ging over elkaar de stof uitleggen, samenwerken, leren plannen en meer bereiken in korte tijd etc. We moesten de stof zelf inplannen op het tempo en hoeveelheid dat we zelf fijn vonden. Dit vroeg veel zelfkennis. Je kon kiezen om alle opdrachten te maken of alleen een deel ervan, bijvoorbeeld de (on)even. Je bestudeerde de stof thuis voor de les, je begon met een stand-up, in de les werd het verder toegelicht en kon je vragen stellen en zelfstandig werken.

Motivatie van binnenuit, tijdwinst en verdieping
Door deze manier van werken / leren kreeg je de stof op een andere wijze uitgelegd door je teamgenoten en werd het een ontspannen les. Ik deed natuurlijk wat er moest worden gedaan, maar het voelde niet als moeten met tegenzin. Ik werd van binnenuit gemotiveerd in plaats van dat het opgelegd werd. Door het scrummen hadden we voor de tentamens meer tijd over. Deze tijd konden we gebruiken voor een actualiteit, verdiepingsstof of extra toelichting. Ik vind dat de lessen hierdoor veel meer inhoud kregen.

HAVO 5 – examenstof en PWS
Omdat een groot deel van de klas dat jaar ervoor had gescrumd, konden we snel aan de slag met de examenstof. We konden ons, naar mijn gevoel, beter voorbereiden op de schoolexamens en het centraal examen, omdat we tijd overhadden om meer oefenexamens te maken. Dit gaf ons meer zekerheid over de examens.

Profielwerkstuk met superresultaat
Eveline Renssen en ik hebben onszelf voor het profielwerkstuk de vraag gesteld in hoeverre er miscommunicatie ontstaat door het gebruik van emoticons op Whatsapp. Ik had thuis nog een scrumbord. Wij hebben de kennis die wij in de economielessen met Scrumatschool hebben opgedaan, toegepast. Op het moment dat we de conceptversie terug kregen, wilden we extra inhoud geven aan ons werk. We hebben bekeken wat we nog moesten doen, wat voldoende was en wat nog verdieping vroeg en welke beoordeling we dan zouden krijgen. We hebben onze werkzaamheden voor de uitwerking van de diepgang gepland met het scrumbord.

Doordat wij dit overzichtelijk hadden gepland, konden we tussendoor reviewen aan elkaar en makkelijk de deadline halen. Wij hadden door deze planning zelfs tijd om ‘s avonds naar een feest te gaan. De volgende dag hoorden wij van leerlingen dat zij in tijdsnood waren gekomen waar wij geen last van hadden gehad. Door ons profielwerkstuk te scrummen hebben wij niet alleen in minder tijd meer kunnen doen maar hebben we ook kunnen laten zien wat we hadden geleerd met Scrum en je het niet alleen op de economielessen kon toepassen. Voor ons profielwerkstuk hebben wij de 3e prijs gewonnen en een 9 gekregen waar we erg trots op zijn.

TOEKOMST - duidelijkheid en meerwaarde
Ik ga zeker door met scrummen. Ik wil graag een opleiding doen op gebied van management. Ik zie nu dat het in management belangrijk is om goed overzicht te houden, duidelijkheid te bieden voor de mensen om je heen en jezelf, strakke deadline aanhouden en regelmatig reviewen.
Voor vervolgopleidingen is het een voorwaarde om te kunnen scrummen. Omdat ik hiermee al veel ervaring heb opgedaan, heb ik een voorsprong en kan ik mijn dyslexie compenseren.

Manier van werken om door te geven
Ik ben erg dankbaar dat ik heb mogen kennismaken met Scrum. Het bedrijfsleven, school en je dagelijks leven: overal kun je Scrum op toepassen. Ik zou dit ook graag willen doorgeven aan mijn omgeving.

MOEDER - Scrum aan keukentafel en in expertgroep
Het scrummen met hun Profielwerkstuk hebben wij als ouders zeker meegemaakt. In onze keuken hing het Scrumbord - en wij konden hun voortgang op die manier ook heel goed volgen. Het was schitterend om te horen en te zien hoe zij hun reviews aan elkaar deden en zo de planning en werkinhoud bijstelden. Dit allemaal in onze keuken en onze keukentafel... Daar kunnen veel van mijn collega's nog wat van leren (en ikzelf misschien ook wel)!

Ik denk erover om Jasmijn te vragen om iets over het scrummen te vertellen aan mijn expertgroep die zich bezighoudt met ondermijning (georganiseerde criminaliteit). Ik vermoed dat de methode zich supergoed leent voor improvisatieprocessen. Mijn expertgroep heeft namelijk wel een gedeelde ambitie, maar het eindpunt zal tijdens het proces vorm krijgen. Ik zie daarin een meerwaarde van Scrum. Ik zie Jasmijn mijn expertgroep wel op weg helpen met het scrummen.